úterý 14. července 2015

BRATISLAVA 2015

Někteří to vědí, někteří to právě zjistili, ale na konci května sem s Roxy byla na čtyřdenním výletu v Bratislavě a Vídni. Článek jsem chtěla zveřejnit dříve, ale než sem dostala fotky od Roxy byly prázdniny takže článek je tu až teď. Všechny fotky fotila Roxy a TADY máte její nejvíc úžasný instagram na kterém také najdete většinu fotek. Toto je první část a druhou, o Vídni čekejte zase někdy jindy. A teď už k samotnému článku.
Odjížděly jsme v pátek ráno Studentem Agency z Pražského Florence. Čas příjezdu do Bratislavy si bohužel nepamatuji, ale cesta trvá něco kolem 4 hodin. Když jsme přijížděli do Bratislavy tak první čeho si všimnete je Bratislavský hrad a tzv. Bratislavské oko. Po vystoupení z autobusu nás čekal první náročný úkol, najít náš Hostel.

Celý výlet jsme byly ubytované v Hostelu Blues, který můžeme ohodnotit naprosto kladně! Ne jenom, že byl kousíček od centra, ale také byl skvěle vybavený a navíc velmi dobře promyšlený. Každé patro bylo pojmenováno po nějakém slavném městě, my bydlely v Londýně, ale byl tam také Amsterdam, Tokio, Barcelona, Paříž, Moskva, Dublin, atd. Do všech pater i do samotného Hostelu byl vstup na kartu takže nehrozilo, že by se někdo neoprávněně dostal do vašeho "města". My s Roxy byly na pokoji pro šest a i když naši spolubydlící nebyli to pravé ořechové dalo se to zvládnout (až na chrápajícího pána!) a navíc má každý vlastní velkou skříň kam bez problému nacpe všechny věci a klíček nosí sebou takže žádné strachy!
A navíc náš Londýnský pokoj se hostil opravdu nádherným výhledem na Hrad a kostel, který stál na proti přes ulici.
Jako první jsme navštívily Bratislavský hrad. Nešly jsme dovnitř, ale výhled je od něj opravdu prvotřídní! Bratislava je malinká, a tak ji máte jako na dlani i bez toho, aby jste někde platili vstup.
Hned pod hradem jsme navštívily kavárničku, která je snad nejlevnější v centru Bratislavy (rozhodně z těch, které jsme potkaly) a vypadá strašně krásně. Celá jedna stěna je natřena tabulovou barvou a je na ní nakreslena Bratislava. Celé kavárnička je laděna do starší doby a kávu vám donesou v krásně malovaných keramických šálcích. A jejich latte je opravdu špica!
Michalská brána je v samotném centru města a rozhodně stojí za to se k ní kouknout. Už jenom proto, že v průchodu je na zemi nakreslený kompas, který ukazuje, kterým směrem jsou některá města a jak daleko jsou.
Modrý kostel aneb kostel sv. Alžběty je sice trošku dál od historického centra, ale Bratislava je malinká takže cesta k ní netrvá dlouho. A navíc kdo by nechtěl vidět modrý kostel (celý modrý je i zevnitř) a před ním je památníček na památku obětem války. 
Do Urban House jsme šly jeden den na večeři a musím uznat, že jejich opečená bageta s avokádovou pomazánkou a nakládanými rajčaty je teda něco! A já sem k tomu měla levandulovo-borůvkovou limonádu a to byla taky veliká mňamka. Roxy měla domácí ledový čaj a myslím, že také nešlápla vedle. 
A aby jsme toho vystřídaly co nejvíce druhý den nás čekala večeře v Gorila Urban Space. Je to starší sestra Urban House a stejně jako tam i tady umí výborně bagetu s nakládanými rajčaty. Roxy zůstala věrná domácímu ledovému čaji a já si dala čaj z čerstvé máty a zázvoru a musím říct, že do deštivého počasí byl opravdu výborný. A navíc ho donesli v krásné konvičce.
Fotka interiéru Gorila Urban Space a jelikož jedna část je restaurace a druhá knihkupectví tak tam měli různě na tabulích krásné citáty. Kdybych v Čechách objevila podobné kavárny nebo restaurace jako ty v Bratislavě bylo by to skvělé!
Tady je fotka jak z venčí vypadá Urban House a malé Bratislavské náměstíčko.
Kousíček již zmíněného kompasu pod Michalskou branou a socha pracujícího muže. Tyto sochy jsou po centru Bratislavy na hodně místech a tento je v kanále a nad ním cedule "Nerušit, pracuji". A také se o něm traduje, že kdo si na něj sáhne tak se mu splní přání, prý tam nejvíce chodí studenti před maturitou.
Článek bych zakončila výhledem z Bratislavského hradu na Katedrálu sv. Martina (ta s pozlacenou střechou). A na druhé fotce je Bratislavské oko.
Byli jste někdy v Bratislavě? Chcete se tam jet podívat?

3 komentáře:

  1. Krásne fotky, čo všetko sa dá v BA nájsť :-) A ja len do eurovei chodím :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Už abychom byly v tý Budapešti!

    OdpovědětVymazat
  3. Bratislava je krásné město :) doufám, že brzy se tam zase podívám

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:) Určitě ho oplatím!:)